رنگ آمیزی نیاز به توجه و مراقبتهای ویژهای دارد که در صورت عدم رعایت، ممکن است نتایج ناخوشایندی را دنبال داشته باشد. در ادامه برخی از نکات مهم در این مورد را میخوانیم.


مقررات و استاندارد رنگ آمیزی
قبل از شروع رنگ آمیزی باید تمام سطوح را کاملا تمیز، خشک و آماده نمود. در هر مرحله از کار، شروع کار منوط به تایید مهندس ناظر خواهد بود. انتخاب رنگ باید با توجه به جنس و شرایط سطح رنگ شونده و هدفهایی که رنگ از لحاظ پایداری و ظاهر کار باید تامین کند، اقدام گردد. رنگ قشرهای مختلف باید در عین انطباق با یکدیگر به راحتی از هم قابل تشخیص باشند. آستر و رنگ رویه باید از یک کارخانه تهیه شود تا هر دو از یک ضریب کشسانی برخوردار بوده و از پوست سوسماری شدن رنگ جلوگیری شود. رنگ آمیزی در هوای سرد (پایینتر از 5 درجه سانتیگراد)، بارندگی یا رطوبت بیش از حد ( طبق کاتالوگ کارخانه سازنده ) قابل قبول نیست. انجماد رنگ ها در تمام حالات، مضر و مخرب است.
مشخصات سطوح رنگ آمیزی شده
- یکنواختی ظاهری در رنگ
- یکنواختی میزان ماتی و شفافیت رنگ
- عدم ایجاد موج و سایه ناشی از بتونه کاری
- نداشتن چروک و پخش نشدن پوسته رنگ در سطح
- ایجاد پوشش کامل و بدون شره
- عدم چسبندگی سطوح رنگ آمیزی شده به دست یا لباس
- عاری بودن از آثار برس و جای نردبان
- مستقیم بودن فصل مشترک دو سطح با دو رنگ مختلف
- نداشتن عیوبی نظیر پهن شدن، چکه کردن، باد کردن و شیار و درز


ایمنی
هنگام رنگ آمیزی خطرات زیادی وجود دارد که یکی از آنها خطر ناشی از اشتعال رنگ است، همچنین در هنگام تمیز کردن سطوح نیز ممکن است صدماتی به انسان وارد شود. در این رابطه لازم است رنگکار به نکات زیر توجه کند.
الف: تقریباً تمام رنگهای مایع هنگام استفاده، قابل اشتعالند. موادی که در رنگ باعث انفجار و آتش سوزی میشوند، حلالها و رزینهای موجود در آن هستند که در مجاورت شعله آتش یا براثر جرقه مشتعل میشوند، بنابراین در موقع رنگ آمیزی یا آماده کردن رنگ در محیط بسته، باید ازکشیدن سیگار و آتش زدن زباله احتراز شود.


ب: کپسولهای آتش نشانی و دیگر وسایل اطفای حریق برای مهار نمودن آتش باید در محل موجود و در دسترس باشند. در پایان ساعات کار، تمام پارچههای آلوده به رنگ و تینر باید جمع آوری شده ودر صورتی که برای استفاده روزهای بعد مورد نیاز باشند، در ظرف پر از آب قرار گیرند.
پ: تینرها باید در ظرفهای مطمئنی نگهداری شده و هرچه سریع تر از مناطقی که احتمال آتش سوزی در آن زیاد است، دور شوند.
ت: موقع استفاده از رنگ در فضاهای سرپوشیده مانند مخازن، وجود هواکشهای قوی و متناسب ضروری است.
ث: شخصی که در فضای سرپوشیده رنگکاری می کند یا با وسایل مختلف فلزات را تمیز میکند، باید همیشه از ماسکهای مخصوص دهان و بینی استفاده کند تا از ورود مواد گازی و گردوغبار به وجود آمده در این مناطق به ریه خود جلوگیری کند.


ج: افرادی که با استفاده از مواد شیمیایی یا وسایل مکانیکی مبادرت به تمیز کردن قطعات می نمایند، باید مجهز به لباس و دستکش مخصوص باشند تا از اثر مواد شیمیایی و یا ذرات رنگ بر روی پوست بدن خود جلوگیری کنند.
چ: باید از استنشاق گازهای موجود در حلالهای رنگ خودداری شود.
ح: افراد هرگز نباید دهان و چشم خود را با دستکش یا لباسی که با آن کار میکنند، پاک نمایند.
خ : هیچ گاه نباید با دست آلوده به رنگ و تینر، مبادرت به غذا خوردن و یا سیگار کشیدن نمود.